Kurkschors

Kurkschors

Voor het oogsten van kurkschors worden geen bomen gekapt. De kurkeik waarvan de schors is verwijderd absorbeert 3 – 5% meer CO2. De bast van de eik neemt in zijn groei tot volwassen bast maximaal CO2 op. Als de bast volwassen is neem de CO2 opname enorm af. Na het oogsten begint de cyclus weer opnieuw, een geschilde kurkeik neemt weer maximaal CO2 op. Dit gebeurt 3-5 keer in de levenscyclus van de kurkeik. Ambachtelijke vakmensen verwijderen de kurkschors met de hand en bijlen. Dit is een uiterst milieuvriendelijk proces; er komen geen machines aan te pas. Dit gebeurt sinds decennia op deze manier. De vakkennis gaat vaak over van vader op zoon. Het verwijderen van de schors vindt plaats in mei en juni, de schors zit dan losser van de stam.

De kurkschors wordt voor de 1e keer verwijderd als de kurkeik 25 jaar is en de boom minimaal 75cm dik. De eerste oogst heet de Virgin Cork. De schors blijft eerst een tijd in het bos liggen als natuurlijke bodembedekker en om vocht te verdampen. Vervolgens wordt het gedroogd en gekookt om de insecten te verwijderen en de kurk flexibeler te maken.


Toepassingen Virgin Cork:

Het verwijderen van de schors gebeurt nu elke 9 jaar. De tweede oogst wordt ook gebruikt voor bovengenoemde toepassingen. Pas bij de derde oogst is de kwaliteit van kurk goed genoeg om er wijn- en champagnekurken van te maken en heel veel prachtige andere kurkproducten.

In kurkschors zitten per 1cm3 maar liefst 40 miljoen cellen die geluid isoleren en daardoor de akoestiek verbeteren en isoleren. De cellen kunnen tegen gewichtsdruk en schokken. Een kurkvloer kan hierdoor tegen zware belasting. Kurk drijft en is elastisch. Denk maar aan de kurk die je in wijnfles drukt en kurk dat wordt gebruikt in reddingsgordels.

Kurk is het enige natuurlijke materiaal die deze, en nog veel meer positieve eigenschappen bezit.